CHEWINGISADDICTIVE

Rolul comunicării organizaţionale în cultura organizaţională #3 August 13, 2009

Filed under: Communication Court — Cosmina @ 10:10 am
Tags: , ,

Exemplele din postul anterior sunt extreme dar trebuie considerat impactul comunicării şi al culturii organizaţionale asupra evoluţiei situaţiei. Motivarea şi responsabilizarea angajaţilor este deosebit de importantă de vreme ce este limpede din exemplul de mai sus că resursele umane fac un business să progreseze iar cultura organizaţională este mijlocul catalizator, conştientizat la nivelul managementului, prin care se ating scopurile propuse.

Comunicarea în interiorul organizaţiilor pe verticală este foarte importantă pentru transparenţa activităţii unei organizţii pentru că permite, gardent le proportions, interacţiunea formală pe scară ierarhică. Acest tip de comunicare permite siguranţa ambelor capete ale dreptei managementului şi muncitorului să afle informaţiile relevante despre activitatea celuilalt. Acest tip de comunicare poate evita un protest spre exemplu la Dacia Piteşti unde daca managementul achiziţionează utilaje noi şi face investiţii substanţiale în tot ceea ce însemană infrastructură şi tehnologizare-promovare şi nu mareşte salariile angajaţilor de şi se laudă cu un profit net rounjor aceştia se vor simţi ofensaţi şi vor protesta pentru mariri salariale. În schimb dacă cconducerea informează asupra investiţiilor spunând că reinvestesc tot profitul anul acesta în utilaje si promovarea noului model care numai prin munca lor este ceea ce este şi promit că în raport cu succesul modelului vor oferi bonusuri şi indexuri salariale, angajtul este stimulat prin  promisiuni materiale viitoare realizabile numai cu ajutorul său (fapt care îl responsabilizează de propriul destin) rezultatele vor fi cu siguranţă dintre cele mai pozitive. Omul este intr-o anumită măsură un empat care dacă stimulat pe această cale se va alinia ritmului organizaţiei fizic dar şi spiritual de aceea cultura organizaţională şi modul cum se abordează anumite potenţiale focare problematice interne est foarte important. Consilierea psihologică şi managerială a conducerii fiind recomandată.

Comunicarea pe verticală nu este singura de o importanţă crucială, ei adăgându-i-se comunicarea orizontală care asigură funcţionalitatea unui departament  in cadrul organizaţiei. Camaraderia la acest nivel asociată cu competiţia pentru promovare, care deasemenea constituie un stimulent pentru performanţă,  transformă departamentul într-unul foarte bun dar şi proactiv în relaţiile cu treptele verticale imediate pe care le influentează. Pentru că ambiţia şi dorinţa de succes este contagioasă. Spre expemplu departamentele de middle management din infama companie Enron, care nu erau conştiente de ilegalităţi şi speculaţii sunt consideraţi printre cel mai coagulat departament cu cifrele anuale cele mai mari obţinute prin dealuri şi tranzacţii dovedite de instanţă legale. Motivarea pe care o primeau de la CEOs pe care îi admirau pentru ambiţia şi munca lor aduceau cu sine o implicare mai intensă la locul de muncă.

Aşadar comunicarea verbală şi non verbală realizată fie prin memouri, briefinguri interne sau newslettere inerne ori prin atingeri, priviri, poziţii ale corpului influenţează chiar dacă de cele mai multe ori nu la nivel conştient, psihicul angajtului contructiv sau dimpotrivă negativ. Comunicarea evenimenţială internă, care îi revine PR-ului de organizat, are şi ea o funcţie foarte importantă şi anume socializarea angajaţilor cu conducerea sau între ei într-un cadru informal. Acest lucru permite o evaluare personală a angajţilor ca tip şi potrivire cu imaginea şi cultura organizaţiei la fel cum angajatul are ocazia să cunoască persoana, persoanele pentru care munceşte şi să stabilească cât de compatibil este el cu ei şi cu obiectivele lor, dacă doreşte să şi le însuşească sau dimpotrivă nu se simte în lagul lui alături de ei într-un cadru neoficial. Cultura şi implicit comunicarea organizatională există indiferent de organizaţie, este cea care “leagă organizaţia” într-un lanţ de semnificaţii tacite care oferă întelesuri specific umane tuturor activităţilor şi proceselor organizaţionale. În acelaşi timp este factorul de rezistenţa cel mai important în orice demers de schimbare, indiferent de anvergura acestuia. Unele organizaţii merg în ceea ce priveşte specificul organizaţiei până la crearea de mirosuri proprii cum sunt lanţurile de Hoteluri Hilton care au plătit sume exorbitante pentru  a cosmetiza acea parte a culturii organizaţiei vizibilă sau cu care intră în contact mediul exterior ori consumatorii, aşadar şi-au creat un miros propriu pe care îl întalneşti numai în hotelurile lor la fel şi sunetele pe care le fac uşile cînd se deschid sau formulele de adresare originale cu care stafful abordează clienţii.

Cel mai interesant de observat şi analizat, cultura şi comunicarea organizaţională este în cadrul corporaţiilor multinaţionale ca de exemplu MacDonalds sau Microsoft unde s-a ajuns deja la stadiul de microcomunitate în cadre sociale diferite, pe continente diferite. Fuziunea şi aderenţa angajaţilor la aceste coroporaţii şi la cultura lor este cu atât mai interesantă cu cât eu aş compara-o chiar cu poporul evreu- coeziune în spirit dar diversitate culturală. Sarcină monumentală devenită realitate realizabilă mulţumită maşinii propagandiste numită comunicare şi a suporturilor tehnologice şi media dintre care internetul şi reţelele intraorganizaţionale sunt parte importantă a reuşitei.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s