CHEWINGISADDICTIVE

Religia brandurilor August 2, 2009

Filed under: Communication Court — Cosmina @ 3:25 pm
Tags: , ,

Un subiect controversat în rândul specialiştilor din domeniul media şi cel religios se centrează în jurul faptului că advertisingul funcţionează ca un fel de religie în societăţile puternic industrializate sau a înlocuit-o în mare parte în ceea ce priveşte  oferirea modelelor consacrate, stereotipizate de gândire şi comportament social, moral, cotidian.

Un argument susţine faptul că advertisingul manifestă didacticism şi foloseşte aceleaşi pattern-uri/tipare comunicaţionale ca şi religia. În loc să ofere informaţii substanţiale despre produse şi servicii advertisingul oferă lecţii de conduită cotidiană şi un tip de salvare seculară.

O reclamă tipică la şampon, spre exemplu poate arăta cum un consumator ostracizat social la începutul spotului este aproape instantaneu şi miraculos transformat într-o persoană cu o încredere în sine care conduce la o relaţie pasională cu o persoană deosebit de atractivă. Cei care subscriu acestei perspective nu pretind că o singură reclamă poate afecta în profunzime perspectiva telespectatorilor care sunt expuşi ad-ului. Mai degrabă susţin că menţin perspectivele cu privire la viaţă şi sensul de valoare care însă vor fi fără îndoială modelate de impactul cumulativ al sutelor de astfel de reclame prezentate an după an.

Alţi teoreticieni consideră că advertisingul îşi trage forţa persuasivă din atribuirea proprietăţilor simbolice semnificative produselor şi serviciilor, practică religioasă comună, care are menirea de a reînoi sensul de sacru într-un mileniu secularizat. Parte a succesului campaniilor de lungă durată este abordarea acestei perspective.

Coca Cola nu este percepută de consumatori ca fiind numai apă carbogazoasă, artificial colorată şi care conţine o cantitate mare de zahăr ci, chiar dacă la un nivel subconştient, aceştia percep brandul ca un portret al plăcerii ce are puterea de a aduce oameni împreună. Astăzi există chiar un muzeu unde sunt expuse memorabilia[1] Coca Cola care a obţinut un statut aproape mitologic între celelalte branduri.

Un super brand crează un cult de consumatori. Fiecare brand are un asemenea cult de diferite dimensiuni numerice şi intensităţi de fidelitate. Brand religion crează din consumatorii ei suflete pasionale a căror legătură merge mult mai departe de scopul comercial al companiei. Super brand este, prin urmare, scopul ultim al multor branduri. Puţine mărci ating acest statut şi, într-adevăr, există câteva despre care se poate afirma că au acest statut astăzi. Un Harley Davidson şi poate un Rolls Royce!


[1] suveniruri

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s